Betting på UEFA Europa League

Den turnering som rankas som den näst högsta i Europa efter Champions är League. Här gör 32 lag upp om äran att få vinna turneringen och på så sätt få en pokal, fina prispengar och en säkrad plats i Champions League nästa säsong. Turneringen har gått under flera namn. Många svenskar känner säkert till UEFA Cupen men sedan 2009/10 är det Europa League som gäller för hela slanten. När det kommer till odds och betting finns det massor att upptäcka för dig på Europa League hos svensk betting. Detta är en av de mest omtyckta turneringarna inom klubbfotbollen. 

Dessa får spela i Europa League

Till gruppspelet kommer vinnarna av den inhemska cupen från de sex högst rankade ligorna att delta. Dessutom kommer ligafyran från den femte högst rankade ligan att kvalificera sig till gruppspelet samt ligafemmorna från de fyra högst rankade ligorna. Laget som vinner Europa Conference League säsongen innan är också direktkvalificerade. 

Tio lag kommer att nå turneringen via Play Off medan övriga tio lag i gruppspelet kommer att få spela turneringen när de förlorar Champions League Play Off (mästarspåret) eller från tredje kvalrunda  eller play off (icke mästarspåret).

Vinnaren från varje grupp är klara för åttondelsfinal. De som slutar tvåa i gruppen kommer att få spela pre playoff mot treorna från Champions League. Vinnarna där går till åttondelsfinal. De som slutar trea i gruppen får spela sextondelsfinal i Europa Conference League.

Nytt format säsongen 2024/24

Från och med säsongen 2024/25 blir det ett nytt format i UEFA Europa League. Då kommer antalet lag att öka från 32 till 36 lag och gruppspelet slopas. Istället kommer det att vara en rak ligatabell där varje lag spelar åtta matcher. De lag som slutar topp 8 kommer att gå direkt till åttondelsfinal. Lagen som slutar på plats 9 – 24 kommer att göra upp i ett dubbelmöte om övriga åtta platser i åttondelsfinalen. 

Många var först skeptiska till det nya formatet då det varit spännande med gruppspel. Samtidigt kommer detta göra att fler lag får spela i Europa vilket borde kunna gynna lagen i Allsvenskan. De senaste åren är det alldeles för få lag som nått framgångar i Europa. Endast Malmö FF har nått Champions League och Europa League med frekvens. Frågan är hur det ser ut i framtiden? 

IFK Göteborg har vunnit två gånger

Den enda klubben som vunnit turneringen är IFK Göteborg. Detta har inträffat vid två tillfällen. Första gången vann de 1982 efter att ha besegrat Hamburg med 1-0 hemma och 3-0 borta. På den tiden avgjordes nämligen också finalen i ett dubbelmöte. Fem år senare skulle historien upprepas när de vann mot Dundee United med 1-0 hemma och spelade sedan 1-1 borta.

Idag är “Blåvitts” storhetstid förbi sedan länge och det är osannolikt att något svenskt lag skulle kunna lyckas vinna turneringen igen. Det lag som vunnit turneringen flest gånger är Sevilla som har sex titlar. De vann 2006, 2007, 2014, 2015, 2016 och 2020. En imponerande svit givetvis.

Inter, Liverpool, Juventus och Atletico Madrid har tre titlar vardera i Europa League. Förutom IFK Göteborg har Tottenham, Borussia Mönchengladbach, Eintracht Frankfurt, Real Madrid, Parma, Porto och Chelsea vunnit två gånger vardera. Ytterligare 15 klubbar har vunnit den där Manchester United, Ipswich Town, Valencia, Bayern München och Ajax är några exempel.

Betting på UEFA Europa League

Tre olika varianter av odds på Europa League

När det kommer till betting på Europa League är det fantastiska möjligheter. Du kan lägga odds innan turnering börjar på det lag du tror kommer att vinna hela cupen. Men det finns också förutsättningar att betta inför alla matcher från första kvalomgången till finalen. Givetvis har du också möjligheten att betta live om du känner för detta. 

Långtidsspel inför turneringsstart

Att lägga långtidsspel på Europa League kan kännas något lurigt. Detta eftersom treorna från Champions Leagues gruppspel går in i turneringen vid en sextondelsfinal. Därför kan det komma en klar favorit först när slutspelet drar igång vilket ändrar om oddsen rejält. Av denna anledning kan det vara bra att hålla koll på CL-grupperna också. Finns det en grupp med tre riktigt bra lag kan ett av dessa mycket väl vinna Europa League.

Men vad gäller skytteligan eller flest assists är det som regel ett lag som spelar i gruppspelet som vinner. Detta eftersom de spelar fler matcher än lagen som hoppar in i slutspelet. Därmed kan detta vara bra och roliga marknader att upptäcka vad gäller vinnarspel på Europa League.

Pre match odds i mängder

Du kan också ta del av pre match odds på samtliga matcher. Från den första kvalomgången med blåbärsnationerna hela vägen fram till den stora finalen är det odds tillgängliga. Du hittar hundratals marknader på de olika matcherna vilket gör det perfekt för odds. Spela på vem du tror vinner matchen, hur många mål det blir eller om en specifik spelare gör mål.

Du har alltid massor av odds att upptäcka. Ju närmare vi kommer finalen desto fler alternativ brukar det också finnas. Betting på fotboll är den överlägset största kategorin hos ett spelbolag och Europa League är turneringen där verkligen många tycker om att betta. 

Live betting gör spänningen total

När det kommer till odds på UEFA Europa League är det helt klart live betting som är mest spännande. Då kommer du att få flytande odds i ständig förändring och kan upptäcka en spänning som är svårslagen. Det finns massor att upptäcka inom live odds på Europa League. Du har möjlighet att kunna njuta av det där lilla extra. 

Sammanfattning om betting på Europa League

I takt me att den europeiska fotbollen har utvecklats har också Europa League fått allt högre status. Framförallt sedan Europa Conference League infördes då det inneburit att turneringen krympt från 48 lag till 32. Det har höjt nivån avsevärt och tagit cupen till nya nivåer. 

Tyvärr är det inget svenskt lag som får kvala in till turneringen i dagsläget. Undantaget är om den regerande svenska mästaren förlorar i CL-kvalet då laget då får kvala till Europa League. Men tvåan och trean i Allsvenskan får tillsammans med cupvinnaren istället kvala till Europa Conference League. Förhoppningsvis kan Allsvenskan öka sin status och börja få fler lag i Europa och Europa League. 

Om oss

Svenskbetting.com är en sajt som tar upp allt inom betting på nätet. Om du behöver hjälp på traven när du skall börja spela på nätet är vi den ultimata guiden för dig. Vi har en mångårig erfarenhet inom sportsbetting – speciellt på nätet. Vi önskar dig lycka till och hoppas du kammar hem en riktig storvinst här genom oss.

Kontakta oss

Finns det något du undrar över? Något som du kanske inte riktigt förstår? Då är det bara att kontakta oss. Den mesta informationen finner du här på sidan men om något är oklart eller om du behöver extra hjälp kan du kontakta oss genom vårt kontaktformulär som du finner i menyn. Vi besvarar alla frågor inom 24 timmar.

Spela sunt

Spelproblem är ett ganska välkänt problem och det är ingen som mår bra av det. Det är viktigt att du har kontroll över ditt spelande. Vi förespråkar spel på nätet med gott omdöme och vi hoppas att du är försiktig när du spelar. Om du känner att du har problem rekommenderar vi ett besök till Spelpaus.se.

Google hjälper till

Vi försöker så gott vi kan här på Svenskbetting.com. Men det är omöjligt att skaffa lika mycket information som du finner hos en ganska bekant sökmotor, nämligen Google.se. Om du inte hittar vad du letar efter här hos oss kan du alltid göra en enkel sökning hos Google, där finner du allt!

Copyright © 2024 Svenskbetting.com