Så ändras VM till 2026 – VM 2026 blir något helt annat

VM i Qatar 2022 är inte bara det första världsmästerskapet någonsin som kommer att avgöras i Mellanöstern, det är också ett VM-slutspel som kommer att spelas på vintern tack vare de enormt höga temperaturer som råder i Qatar under sommaren. VM 2022 kommer att bli speciellt men det blir ännu fler förändringar under VM 2026 som spelas i USA, Mexiko och Kanada. Visserligen kommer det att återgå till att mästerskapet spelas under sommaren men det finns många andra förändringar.

VM 2026 innebär bland annat följande

 • Mexiko blir första nation att stå värd för tre VM-turneringar
 • Första gången med 48 lag som deltar
 • Tre nationer arrangerar turneringen för första gången

Dessa deltar i VM 2026

Under VM 2026 kommer det alltså att vara 48 lag istället för 32. Det innebär 50% fler lag än vid de senaste upplagorna. Detta har framförallt fått massiv kritik från de Europeiska klubbarna som anser att nivån på turneringen kommer att sänkas med så många nationer. Framförallt när platserna tillfaller de svagare konfederationerna. Visst får UEFA också fler platser men den stora skillnaden är för övriga.

Vad som kommer vara nytt är att det kommer att spelas en playoff turnering mellan sex nationer som de sista två platserna. Ett lag från varje konfederation med undantag för UEFA kommer att spela i denna turnering tillsammans med ett lag från CONCACAF vilket är den konfederation som värdnationerna tillhör. Detta då endast en av värdnationerna per automatik är kvalificerad för turneringen.

 • AFC (Asien) får 8 platser plus ett lag till Play Off (tidigare 4,5 platser)
 • CAF (Afrika) får 9 platser plus ett lag till Play Off (tidigare 5 platser)
 • CONCACAF (nord och latinamerika) får 6 platser + 2 platser till Play Off (tidigare 3,5 platser)
 • CONMEBOL (Sydamerika får 6 platser plus ett lag till Play Off (tidigare 4,5 platser)
 • OFC (Oceanien) får 1 plats plus ett lag till Play Off (tidigare 0,5 platser)
 • UEFA får 16 platser (tidigare 13 platser)
VM 2026

Turneringens format

De 48 lagen som kvalificerar sig till VM 2026 kommer att delas upp i 16 grupper med tre lag i varje grupp. Av de tre lagen kommer två stycken lag att gå vidare från varje grupp. De 32 lag som tar sig vidare spelar därefter slutspelsmatcher med 16-delsfinaler som första matchen i slutspelet.

Därefter fortsätter med eliminering hela vägen fram till finalen. Det nya upplägget innebär att det spelas 80 matcher istället för 64. Samtidigt kommer de lag som når finalen fortfarande att spela sju matcher precis som när det spelades VM med 32 lag.

Tre nationer står som värd

Det är totalt tre nationer som står som värd för VM 2026. Det handlar om USA, Kanada och Mexiko. I Kanada är det Vancouver och Toronto som är värdstäderna medan det i Mexiko är tre stycken i form av Mexico City, Guadalajara och Monterrey. I USA är det elva städer som är värd för fotbolls-VM med New York, Dallas, Kansas City, Los Angeles, Philadelphia, Seattle, San Francisco, Boston, Miami, Houston och Atlanta som de 11 städerna.

Kanada och Mexiko får tio matcher vardera och det är endast gruppspelsmatcher som arrangeras i länderna. I USA kommer 60 matcher att spelas inklusive kvartsfinaler, semifinaler och finalen.

De tre länderna vann omröstningen gentemot Marocko och det blir tredje gången Mexiko arrangerar VM-matcher vilket man är först med. USA arrangerar VM för andra gången medan det blir första gången som Kanada står som värd.

Dessa är spelplatserna för VM 2026

Det är totalt 16 städer i de tre nationerna som får äran att arrangera VM 2026. Den arena som tar in flest åskådare är MetLife Stadium i New Jersey som har plats för 82,500 åskådare.

Mexico

 • Mexico City – Estadio Azteca – 87,523 åskådare
 • Monterrey – Estadio BBVA – 53,500 åskådare
 • Guadalajara – Estadio Akron – 49,850 åskådare

Kanada

 • Vancouver – BC Place – 54,500 åskådare
 • Toronto – BMO Field – 30,000 åskådare

USA

 • New York/New Jersey – MetLife Stadium – 82,500 åskådare
 • Dallas – AT&T Stadium – 80,000 åskådare
 • Kansas City – Arrowhead Stadium – 76,416 åskådare
 • Houston – NRG Stadium – 72,220 åskådare
 • Atlanta – Mercedes-Benz Stadium – 71,000 åskådare
 • Los Angeles – SoFi Stadium – 70,240 åskådare
 • Philadelphia – Lincoln Financial Field – 69,796 åskådare
 • Seattle – Lumen Field – 69,000 åskådare
 • San Francisco Bay Area – Levi’s Stadium – 68,500 åskådare
 • Boston – Gillette Stadium – 65,876 åskådare
 • Miami – Hard Rock Stadium – 64,767 åskådare

Når Sverige VM 2026?

Sverige misslyckades med att kvalificera sig till fotbolls-VM 2022 i Qatar efter att ha förlorat Play Off mot Polen på bortaplan. Men med 16 platser till UEFAs nationer istället för 13 kommer det i alla fall inte att bli svårare att nå VM, snarare tvärtom.

Sverige har en intressant generation med Anthony Elanga, Dejan Kulusevski, Mattias Svanberg och Alexander Isak som förhoppningsvis kan vara navet i det som ska bli en ny sommar likt den vi fick uppleva 1994 när Sverige tog VM-brons i just USA.

Om oss

Svenskbetting.com är en sajt som tar upp allt inom betting på nätet. Om du behöver hjälp på traven när du skall börja spela på nätet är vi den ultimata guiden för dig. Vi har en mångårig erfarenhet inom sportsbetting – speciellt på nätet. Vi önskar dig lycka till och hoppas du kammar hem en riktig storvinst här genom oss.

Kontakta oss

Finns det något du undrar över? Något som du kanske inte riktigt förstår? Då är det bara att kontakta oss. Den mesta informationen finner du här på sidan men om något är oklart eller om du behöver extra hjälp kan du kontakta oss genom vårt kontaktformulär som du finner i menyn. Vi besvarar alla frågor inom 24 timmar.

Spela sunt

Spelproblem är ett ganska välkänt problem och det är ingen som mår bra av det. Det är viktigt att du har kontroll över ditt spelande. Vi förespråkar spel på nätet med gott omdöme och vi hoppas att du är försiktig när du spelar. Om du känner att du har problem rekommenderar vi ett besök till Spelpaus.se.

Google hjälper till

Vi försöker så gott vi kan här på Svenskbetting.com. Men det är omöjligt att skaffa lika mycket information som du finner hos en ganska bekant sökmotor, nämligen Google.se. Om du inte hittar vad du letar efter här hos oss kan du alltid göra en enkel sökning hos Google, där finner du allt!

Copyright © 2024 Svenskbetting.com