Det blir inget VM från Ryssland – CAS avslår överklagan

Det ryska landslaget kommer inte att få spela VM i fotboll i Qatar i november och december. Detta står klart efter att CAS går på samma väg som FIFA och UEFA och därmed avslår överklagan. För Sverige innebär detta att hoppet fotbolls-VM lever då det svenska fotbollsförbundet klargjort att de inte tänker spela någon match mot Ryssland. Det betyder att om Sverige vinner hemma mot Tjeckien den 24e mars väntar Polen på bortaplan i en direkt avgörande match om att få spela VM.

Glädjande nyheter för fotbollsvärlden

I samband med invasionen av Ukraina beslutade UEFA och FIFA att samtliga landslag och klubblag från Ryssland skulle stängas av från internationella turneringar. Men tack vare att Ryssland överklagade till idrottens skiljedomstol – CAS – har det funnits en tid av ovisshet. Nu har dock CAS fattat beslut om att inte ändra på beslutet från FIFA eller UEFA. Därmed blir det inget VM för Ryssland i Qatar senare i år.

Ryssland skulle egentligen spelat playoff mot Polen. Vinnaren i den matchen skulle ha mött vinnaren av Sverige – Tjeckien. Men nu blir det inget VM för ryssarna. Därmed är Polen klara för Playoff-final och ställs mot vinnaren från Friends Arena.

Sverige är fortfarande två matcher från VM

För Janne Anderssons mannar blir det inga dramatiska förändringar. Den 24:e mars ska Sverige ta emot Tjeckien på Friends Arena. Enligt oddsen hos svenska bettinsidor är Sverige favoriter mot tjeckerna.

Om Sverige skulle vinna mötet mot Tjeckien väntar en svår bortamatch mot Polen med Robert Lewandowski. Sverige måste även vinna denna match för att kvalificera sig för VM i Qatar 2022. Janne Andersson har tagit ut Anthony Elanga till truppen och hoppas på två segrar. Till VM 2018, som spelades i Ryssland, tog sig Sverige till VM genom just play off. Då vann de mot Italien i dubbelmöte. Kan de upprepa bedriften och ta sig till VM ännu en gång?