Gruppspelet försvinner i Champions League

Det kommer att bli annorlunda i världens bästa klubblagsturnering med start säsongen 2024/25. Från att det tidigare varit 32 lag i åtta grupper kommer det istället nu att vara 36 lag utan något gruppspel. Många är skeptiska till förändringarna men med tanke på att det blir fler matcher att upptäcka kommer det också att finnas bättre förutsättningar för odds. Med ett lag till som får kvala sig in till turneringen kommer det också att bli något enklare för svenska lag att nå turneringen.

Spela på Champions League med ett gratisspel hos Campobet

18+ | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se | Spelpaus.se.se | Regler & villkor gäller

Fyra nya lag när gruppspelet slopas

Det blir fyra nya lag till gruppspelet i Champions League. Eller gruppspelet är fel ord eftersom detta slopas. Istället blir det en liga där alla lag spelar fyra matcher hemma och fyra matcher borta. Vilka lag som ställs mot varandra avgörs genom lottning.

De fyra nya lagen som får delta i turneringen kommer att delas ut på olika sätt. En av platserna går till kvalet där det blir fem platser istället för fyra. I tillägg kommer en av platserna att gå till det lag som slutade trea i den femte bästa ligan enligt UEFAs ranking.

De två övriga platserna går till de två nationer som har haft bäst prestationer under föregående säsong. Därmed blev det inga två platser baserade på tidigare meriter som var på tal.

Börjar gälla 2024/25

Det nya formatet där gruppspelet försvinner börja gälla säsongen 2024/25. Därmed ska Champions League spelas 2022/23 och 2023/24 med nuvarande format. Vad gäller turneringen 2022/23 är det Malmö FF som representerar Sverige under sommarens kval. De lyckades kvalificera sig till turneringen 2021/22 mot alla odds. Men väl i turneringen blev det tufft och de samlade bara på sig 1 poäng. Det återstår att se hur de svenska lagen kan klara sig i Europa framöver. Eftersom också Europa League och Europa Conference League får nya format borde det vara enklare att nå huvudturneringen.