Svenska Riksdagsvalet 2018

Stefan LöfvenRiksdagsvalet 2018 närmar sig med stormsteg och som det ser ut nu blir det ett trekejsarslag mellan Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna. Skillnaden är att Socialdemokraterna har Miljöpartiet och Vänsterpartiet på sin sida medan Moderaterna har Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna på sin. SD är som vanligt helt ensamma i oppositionen men kommer garanterat ha mandat att fälla en regering, om man så önskar. Riksdagsvalet 2018 kommer bli otroligt spännande enligt oddsen och det blir intressant att se hur valkampanjerna påverkar den sista tiden innan valet.

Hämta din välkomstbonus på 200% upp till 1000 kronor hos Unibet

Sverigedemokraterna kan få över 20%

SD:s resa saknar motstycke i svensk politisk historia. Vid valet 2014 hade man 12,86% och vid senaste opinionsmätningen hade man 19,6%. En ökning på över 7% på fyra år. Lägg där till attt man 2010 hade 4,6% och det är förståligt att Jimmy Åkesson hyllas av partikamrater och väljare. Partiet har tidigare haft, och har delvis idag, ett rykte av sig som främlingsfientliga men detta verkar inte ha påverkat väljarna. Det blåser åt det mer högerextrema hållet runt om i Europa och Sverige är ett land som det i högsta grad gäller samma sak för. Men enligt vissa forskare är det inte Sveriges invandrarpolitik som gjort att SD:s väljarskara ökat så mycket. Istället är det den ökade arbetslösheten som ska vara främsta anledningen till den snabba framgången. SD är ett missnöjesparti och uppenbarligen är folk missnöjda, för annars hade partiet inte i dagsläget varit Sveriges näst största parti.

Moderaterna beroende av KD

I de senaste mätningarna har Alliansen varit blocket med flest majoritet. Dock har KD hamnat under 4% i alla utom de två senaste SIFO-undersökningarna. Klarar sig KD kvar över 4% ser det ut som Alliansen kommer ha majoritet. Skulle partiet däremot inte klara sig kvar blir det istället det rödgröna blocket som lär få flest röster. Moderaterna låg rekordlågt under partiledaren Kindberg-Batra men sedan Ulf Nilsson tagit över har man ökat en hel del. Dock kan det bli så att Moderaterna för första gången någonsin hamnar under 20%. Något som såklart vore en smärre katastrof för det forna storpartiet. Det sägs att man framförallt har tappat röster till SD och Centerpartiet.

Sossarna tappar men blir fortfarande största parti?

Socialdemokraternas tid som överlägsen etta är förbi och 2018 kan bli valet då det faktiskt finns en liten chans att man tappar sin roll som Sveriges största parti. Missnöjet har växt de senaste fyra åren och partiet har gått ner från 31,01% från valet 2014 till att vid senaste mätningarna ha under 25%, något som naturligtvis oroar Löfven. Anledningarna till fallet har att göra med att man tappar många väljare till vänstern (som blivit mindre radikala) men även till SD, något man gör för tredje valet i rad.

Så här tänker vi

Även om Socialdemokraterna tappat en hel del är man fortfarande nummer ett i alla undersökningar. Så länge ingen stor skandal sker talar Riksdagens odds 2018 för att man absolut inte kommer tappa rollen som Sveriges största parti. SD kommer med största sannolikhet bli näst största parti men att man tar hem valet som landets nummer 1 tror vi inte sker 2018. Fortsätter utvecklingen kommer det dock säkerligen att ske till valet 2022. Vi väljer därför att spela på att Socialdemokraterna vinner riksdagsvalet 2018 till oddset 1,72 hos Unibet.

Vårt speltips: Socialdemokraterna vinner Riksdagsvalet 2018 till oddset 1,72 hos Unibet

Johan Eriksson – Redaktör svenskbetting.com