EM 2024 – Fotbolls-EM blir något extra i Tyskland

Det kommer att bli en riktigt häftig turnering när Fotbolls-EM 2024 ska avgöras i Tyskland. Sverige har kvalificerat sig för samtliga EM-slutspel sedan 2000 och vi hoppas den fina trenden fortsätter. Fotbollsfans ser verkligen fram emot ett riktigt mästerskap i en nation med fotbollskultur. Det framskjutna EM-slutspelet blev ingen höjdare när mästerskapet avgjordes i tolv länder och VM 2022 i Qatar må ha bjudit på bra fotboll men någon stämning på läktarna var det inte i alla matcher. Vi går igenom allt du behöver veta inför EM 2024 i Tyskland. 

Kvalet till EM 2024 

Det är totalt tio grupper i EM-kvalet som spelar i mars, juni, september, oktober och november. Ettan och tvåan från varje grupp kommer att gå direkt till EM-slutspelet i Tyskland sommaren 2024. Det gör att 20 lag från grupperna når EM-slutspelet. Övriga fyra lag kommer istället att kvala in via Nations League. De tio grupperna ser ut enligt följande: 

Grupp A

Spanien
Skottland
Norge
Cypern
Georgien

Grupp B

Frankrike
Nederländerna
Grekland
Irland
Gibraltar

Grupp C

Italien
Nordmakedonien
Ukraina
England
Malta

Grupp D

Turkiet
Kroatien
Armenien
Lettland
Wales

Grupp E

Polen
Tjeckien
Moldavien
Albanien
Färöarna

Grupp F

Sverige
Österrike
Belgien
Estland
Azerbaijan

Grupp G

Ungern
Montenegro
Bulgarien
Litauen
Serbien

Grupp H

Slovenien
Nordirland
Danmark
Kazakhstan
San Marino
Finland

Grupp I

Schweiz
Rumänien
Belarus
Israel
Andorra
Kosovo

Grupp J

Portugal
Slovakien
Island
Luxemburg
Bosnien & Herzegovina
Liechtenstein

Fotbolls-EM 2024

Sverige siktar på sjunde raka Europamästerskapet

Sverige har kvalificerat sig för samtliga EM-slutspel sedan 2000. Tyvärr har vi aldrig spelat mer än en slutspelsmatch efter gruppspelet men det hoppas vi på att det blir ändring på snart. Sverige hamnade i en relativt bra kvalgrupp med tanke på att det kunde varit mycket värre då Janne Anderssons manskap var seedade i den tredje gruppen. Belgien blir den stora nöten att knäcka men det är Österrike som de flesta förväntar sig att Sverige gör upp med om andraplatsen. Så här ser Sveriges spelschema ut:

Belgien (Hemma) 24 mars
Azerbajdzjan (Hemma) 27 mars
Österrike (Borta) 20 juni
Estland (Borta) 9 september
Österrike (Hemma) 12 september
Belgien (Borta) 16 oktober
Azerbajdzjan (Borta) 16 november
Estland (Hemma) 19 november

Så spelas Fotbolls-EM 2024

De 24 lag som lyckas ta sig till EM 2024 är alla garanterade tre matcher i gruppspelet. Sex grupper kommer att spelas med 4 lag i varje grupp. Ettan och tvåan från varje grupp kommer att gå vidare till åttondelsfinal. Dessutom kommer de fyra bästa treorna också att gå vidare till gruppspelet. Därmed tar sig 16 av 24 lag sig vidare från gruppspelet precis som också var fallet i EM 2016 och EM 2020 (2021). 

När åttondelsfinalerna är färdigspelade är det sedan kvartsfinal, semifinal och final. Olympiastadion i Berlin är spelplatsen för finalen medan Allianz Arena i München och Westfalenstadion i Dortmund är platserna där det spelas semifinaler. 

Sverige EM 2024

Flera häftiga arenor i turneringen

Det finns tio städer som är värd för EM 2024. Givetvis hoppas vi på att Sverige kvalificerar sig och att det blir en rejäl blågul läktarfest. I VM 2006 var det galet med svenska fans, framförallt mot Paraguay när Sverige vann med 1-0. Nu hoppas vi på något liknande i Tyskland om Sverige tar sig dit. Följande tio arenor kommer att stå värd för EM 2024:

Olympiastadion
Stad: Berlin
Antal åskådare: 74 461

Allianz Arena
Stad: München
Antal åskådare: 70 076

Westfalenstadion
Stad: Dortmund
Antal åskådare: 65 849

Arena AufSchalke
Stad: Gelsenkirchen
Antal åskådare: 54 740 

Waldstadion
Stad: Frankfurt
Antal åskådare: 54 697

Mercedes-Benz Arena
Stad: Stuttgart
Antal åskådare: 54 244

Volksparkstadion
Stad: Hamburg
Antal åskådare: 52 245

Merkus Spiel-Arena
Stad: Düsseldorf
Antal åskådare: 51 031

RheinEnergieStadion
Stad: Köln
Antal åskådare: 49 827

Red Bull Arena
Stad: Leipzig
Antal åskådare: 42 959

Vilka har vunnit EM tidigare?

Fotbolls-EM har spelats sedan 1960 när Sovjet lyckades vinna det första Europamästerskapet vilket arrangerades i Frankrike. Sedan dess har ytterligare 15 VM-slutspel spelats där Tyskland och Spanien är de mest framgångsrika nationerna med tre guld vardera. Italien och Frankrike har två EM-guld vardera. 

Tjeckoslovakien, Portugal, Sovjet och Nederländerna har också vunnit EM. Detsamma gäller Danmark och Grekland som vann väldigt överraskande. Så här ser EM-vinnarna ut sedan starten. Den nation som är i parentes var värdnation under detta mästerskap. 

1960 – Sovjet (Frankrike)
1964 – Spanien (Spanien)
1968 – Italien (Italien)
1972 – Västtyskland (Belgien)
1976 – Tjeckoslovakien (Jugoslavien)
1980 – Västtyskland (Italien)
1984 – Frankrike (Frankrike)
1988 – Nederländerna (Västtyskland)
1992 – Danmark (Sverige)
1996 – Tyskland (England)
2000 – Frankrike (Nederländerna/Belgien)
2004 – Grekland (Portugal)
2008 – Spanien (Österrike/Schweiz)
2012 – Spanien (Polen/Ukraina)
2016 – Portugal (Frankrike)
2020 – Italien (Europa)
2024 – ???? (Tyskland)

Sverige i EM-sammanhang

Sverige skulle inte kvalificera sig till ett EM-slutspel förrän 1992. Dock ska det sägas att det förr i tiden var väldigt få lag som fick spela EM. 1960 var det fyra lag som deltog och så sent som 1992 var det endast åtta lag som kvalificerade sig till turneringen. Sedan 1992 har Sverige bara missat EM vid ett tillfälle och det var 1996. Så här har det gått sedan dess:

1992 – Semifinal
1996 – Missade att kvalificera sig
2000 – Åkte ut i gruppspelet
2004 – Kvartsfinal
2008 – Åkte ut i gruppspelet
2012 – Åkte ut i gruppspelet
2016 – Åkte ut i gruppspelet
2020 – Åttondelsfinal

Sammanfattning av EM 2024

Vi ser mycket fram emot fotbollsfesten som lär bli av under EM 2024. Efter ett framflyttat EM 2021 i tolv länder, och ett VM i Qatar utan någon fotbollskultur, är det glädjande att en nation med stor fotbollshistoria ska arrangera mästerskapet. EM 2024 lär bli något alldeles extra när fotbollen äntligen är tillbaka på riktigt.

Vad gäller odds och svensk betting finns det som alltid massor av marknader tillgängliga. Kommer detta bli mästerskapet när Tyskland bryter sin mästerskapstorka som infunnit sig sedan 2014 när de vann VM-guld? Kommer vi få se ett svenskt landslag göra det riktigt bra i ett mästerskap? Oavsett vilket ser vi mycket fram emot EM 2024 i Tyskland som lär bli något alldeles extra.

Om oss

Svenskbetting.com är en sajt som tar upp allt inom betting på nätet. Om du behöver hjälp på traven när du skall börja spela på nätet är vi den ultimata guiden för dig. Vi har en mångårig erfarenhet inom sportsbetting – speciellt på nätet. Vi önskar dig lycka till och hoppas du kammar hem en riktig storvinst här genom oss.

Kontakta oss

Finns det något du undrar över? Något som du kanske inte riktigt förstår? Då är det bara att kontakta oss. Den mesta informationen finner du här på sidan men om något är oklart eller om du behöver extra hjälp kan du kontakta oss genom vårt kontaktformulär som du finner i menyn. Vi besvarar alla frågor inom 24 timmar.

Spela sunt

Spelproblem är ett ganska välkänt problem och det är ingen som mår bra av det. Det är viktigt att du har kontroll över ditt spelande. Vi förespråkar spel på nätet med gott omdöme och vi hoppas att du är försiktig när du spelar. Om du känner att du har problem rekommenderar vi ett besök till Spelpaus.se.

Google hjälper till

Vi försöker så gott vi kan här på Svenskbetting.com. Men det är omöjligt att skaffa lika mycket information som du finner hos en ganska bekant sökmotor, nämligen Google.se. Om du inte hittar vad du letar efter här hos oss kan du alltid göra en enkel sökning hos Google, där finner du allt!

Copyright © 2024 Svenskbetting.com