Handbolls-VM 2023 – Betting, odds och grupper

Mellan 11 januari – 29 januari avgörs Handbolls-VM i Polen och Sverige. Detta är femte gången som Sverige arrangerar VM i handboll för herrar och med undantag för VM 1967 har det blivit minst semifinal varje gång. Tittar vi på oddsen inom svensk betting borde Sverige kunna nå en ny semifinal. Favoriter till guldet är dock Danmark som spelar såväl första gruppspel som huvudrunda på Malmö Arena vilket i princip innebär hemmaplan. Tar de tredje raka guldet?

Odds på Handbolls-VM 2023 – Vinnare

Oddsen nedan är hämtade från Betsson

 • Danmark – 2,40
 • Frankrike – 5,00
 • Sverige – 7,00
 • Spanien – 8,00
 • Island – 11,00
 • Norge – 19,00
 • Kroatien – 21,00
 • Tyskland – 21,00
 • Egypten – 26,00
 • Polen – 26,00
 • Ungern – 31,00
 • Slovenien – 51,00
 • Serbien – 51,00
 • Portugal – 51,00
 • Brasilien – 151,00
 • Qatar – 201,00

Sverige har goda chanser att gå långt

Det svenska landslaget i handboll har fått en pånyttfödelse under förbundskaptenen Glenn Solberg. Den norske tränaren ledde Sverige till sensationell VM-final 2021 och EM-guld 2022. I OS i Tokyo blev det dock bara en femteplats. Med två finaler i VM och EM i rad är förväntningarna stora på det stjärnspäckade svenska landslaget som är seedade.

Tittar vi på lottning och huvudrunda bör Sverige kunna ta sig vidare som etta till kvartsfinal. Allt annat än full pott mot Uruguay, Kap Verde och Brasilien vore ett rejält fiasko. I mellanrundan väntar de tre bästa lagen från Island, Portugal, Ungern och Sydkorea. Visst är Island farliga men samtidigt borde de inte vara tillräckligt bra för att kunna vinna mot Sverige.

Handbolls-VM 2023 i Polen och Sverige

Men Danmark och Frankrike är före enligt oddsen

Tittar vi på oddsen är det Danmark och Frankrike som är favoriter före Sverige. Det danska laget har tagit två raka VM-guld och eftersom de spelar sina sex första matcher i Malmö borde det kunna bli bra tryck på matcherna laget spelar.

Frankrike är också ett lag att se upp med. Det franska laget har mängder av världsstjärnor och brukar gå långt. Det har dock tagit stopp i i semifinal vid både EM och VM men samtidigt är laget regerande olympiska mästare och favoriter efter Danmark att vinna.

Sverige inleder i Göteborg och avslutar förhoppningsvis i Stockholm

Sverige spelar sina tre första gruppspelsmatcher i Göteborg i Scandinavium. Detsamma gäller också för huvudrundan. När det kommer till kvartsfinaler kommer två av dessa att spelas i Gdansk och två på Tele 2 Arena i Stockholm. Det svenska laget kommer givetvis att spela sin kvartsfinal i Stockholm. Detsamma gäller för en eventuell semifinal. Ena semifinalen spelas i Gdansk och den andra i Stockholm. Går Sverige till semifinal får de spela på Tele2 Arena.

Tele 2 Arena är också platsen för match om tredje pris och final. Skulle Sverige gå hela vägen till final kan vi räkna med ett galet tryck på evenemangsarenan på Söder. Kan Sverige ta ännu ett guld på hemmaplan?

Gruppspelet i Handbolls-VM 2023

Åtta grupper med fyra lag i varje grupp gör upp om tre platser till huvudrundan. Sverige spelar mot Uruguay, Brasilien och Kap Verde. Så här ser gruppspelet ut.

Grupp A

Spanien
Montenegro
Chile
Iran

Grupp B

Frankrike
Polen
Saudiarabien
Slovenien

Grupp C

Sverige
Brasilien
Kap Verde
Uruguay

Grupp D

Island
Portugal
Ungern
Sydkorea

Grupp E

Tyskland
Qatar
Serbien
Algeriet

Grupp F

Norge
Nordmakedonien
Argentina
Nederländerna

Grupp G

Egypten
Kroatien
Marocko
USA

Grupp H

Danmark
Belgien
Bahrain
Tunisien

Efter gruppspel väntar huvudrundan

Till skillnad från många andra sporter som fotboll har handbollen sitt egna system vad gäller spelschema och upplägg. Det innebär att det efter gruppspelet väntar huvudrunda. De tre bästa lagen från varje grupp går vidare till huvudrundan som består av fyra grupper. Lagen tar med sig sina poäng från första gruppspelet med undantag för eventuella poäng från mötet med gruppjumbon. Därmed är fyra poäng det maximala antalet ett lag kan ta med sig i huvudrundan.

Huvudrundan består av fyra grupper där grupp I innehäller lag från Grupp A och B, Grupp II innehåller lag från Grupp C och D. I Grupp III är det lagen från Grupp E och F som möts och i Grupp IV ställs lagen från Grupp G och Grupp H mot varandra.

De två bästa lagen från varje Grupp i huvudrundan går vidare till kvartsfinal där gruppettan möter en grupptvåa från en annan grupp.

Slutspelet i Handbolls-VM 2023

Den 25 januari avgörs de fyra kvartsfinalerna och givetvis tror och hoppas vi på att Sverige kommer att vara ett av de fyra lagen. Ettan möter alltså en grupptvåa och vinnarna från kvartsfinalerna går till semifinal som avgörs den 27 januari.

Redan två dagar efter semifinalerna spelas match om tredje pris och finalen. Bägge dessa matcher avgörs alltså på Tele 2 Arena i Stockholm. Får vi se ett fullsatt Tele2 Arena i finalen? Det vore minst sagt spektakulärt med tanke på antalet åskådare som får plats.

Historien om Handbolls-VM

Sverige har en gedigen handbollshistoria men det är Frankrike som har flest VM-guld av samtliga nationer. Sedan det första VM-slutspelet spelades 1938 i Nazi-Tyskland har Sverige tagit fyra guld vilket är näst flest. Gulden har kommit 1954 i hemma-VM, 1958 i Östtyskland, 1990 i Tjeckoslovakien och 1999 i Egypten. Det svenska landslaget har också spelat final vid ytterligare fyra tillfällen och förlorat. Detta skedde 1964, 1997, 2001 och 2021.

Frankrike som kliver in som favorit efter Danmark har hela sex guld. De tog guld 1995 och 2001 samt fyra gånger på fem mästerskap när de vann 2009, 2011, 2015 och 2017. Men de senaste VM-slutspelen har dominerats av Danmark som vann både 2019 och 2021.

Sammanfattning om Handbolls- VM 2023

Det kan bli en riktig spännande turnering i Sverige när Handbolls-VM drar igång. Du som vill se matcherna kan följa matcherna hos TV6 och Viaplay. Sverige har enligt oddsen goda chanser att nå långt igen. Förväntningarna säger minst semifinal men visst finns det chans till ett VM-guld?

Det svenska laget har alla förutsättningar att kunna ta medalj och tack vare framgångarna vid VM senast och vid EM förra året är förväntningarna stora. Framförallt med tanke på att Sverige spelar på hemmaplan. Det kommer att bli matcher i både Göteborg och Stockholm för det svenska landslaget. Tror du Sverige vinner VM i handboll eller vem tror du går hela vägen?

Om oss

Svenskbetting.com är en sajt som tar upp allt inom betting på nätet. Om du behöver hjälp på traven när du skall börja spela på nätet är vi den ultimata guiden för dig. Vi har en mångårig erfarenhet inom sportsbetting – speciellt på nätet. Vi önskar dig lycka till och hoppas du kammar hem en riktig storvinst här genom oss.

Kontakta oss

Finns det något du undrar över? Något som du kanske inte riktigt förstår? Då är det bara att kontakta oss. Den mesta informationen finner du här på sidan men om något är oklart eller om du behöver extra hjälp kan du kontakta oss genom vårt kontaktformulär som du finner i menyn. Vi besvarar alla frågor inom 24 timmar.

Spela sunt

Spelproblem är ett ganska välkänt problem och det är ingen som mår bra av det. Det är viktigt att du har kontroll över ditt spelande. Vi förespråkar spel på nätet med gott omdöme och vi hoppas att du är försiktig när du spelar. Om du känner att du har problem rekommenderar vi ett besök till Spelpaus.se.

Google hjälper till

Vi försöker så gott vi kan här på Svenskbetting.com. Men det är omöjligt att skaffa lika mycket information som du finner hos en ganska bekant sökmotor, nämligen Google.se. Om du inte hittar vad du letar efter här hos oss kan du alltid göra en enkel sökning hos Google, där finner du allt!

Copyright © 2024 Svenskbetting.com