Fotbolls-VM i Ryssland 2018

Under 2018 arrangeras världsmästerskapen i fotboll i Ryssland 14 juni – 15 juli och trots alla skandaler och den hårda kritik som både Ryssland och FIFA har utsatts för så har de båda parterna förblivit taktfasta i sina VM-planer. Sverige har gjort bättre ifrån sig än på många år och är glädjande nog kvalificerad och av denna anledning är VM i fotboll särskilt exalterade för den svenska nationen. Här summeras vad du behöver veta om VM i fotboll 2018 i Ryssland, med allt från de inledande korruptionsanklagelserna och vidare till de deltagande lagen samt hur du köper biljetter till matcherna.

Anklagelser om korruption

Röstningen för vem som skulle arrangera VM i fotboll 2018 ägde rum i Zürich den 2 december 2010 och det stod klart att Ryssland hade ett starkt övertag redan efter första omröstningen. De övriga kandidaterna var Portugal/Spanien, Belgien/Nederländerna samt England men i andra och slutliga röstningsomgången gick totalt 13 utav 22 röster till Ryssland. Det var förmodligen mer än en som stod med ett häpet ansiktsuttryck när resultatet presenterades, inte minst då Ryssland länge varit omgivet av dopingskandaler.

Snart började anklagelserna om korruption inom FIFA att florera i media och det talades om att röstningen var riggad så att Ryssland skulle får VM 2018 och så att VM i fotboll 2022 sedan skulle läggas i USA. Det hela förnekades av FIFA:s ledning men viskningar fortsätter än idag att hävda att giganterna inom federationen hade ett förutbestämt avtal. När Schweiz år 2015 startade en förundersökning mot organisationen gällande VM i fotboll samtidigt som USA anklagade flera av FIFA:s associerade för mutor och pengatvätt blev FIFA:s seriositet kraftigt ifrågasatt. Trots stormningarna runt FIFA och valet av värdland för VM i fotboll 2018 så har det aldrig varit tal om att ställa in eller flytta världsmästerskapen från Ryssland.

Sveriges kvalificering till VM i fotboll 2018

Det var senast år 2006 som Sveriges herrar deltog i VM i fotboll när det spelades i Tyskland 9 juni – 9 juli. Trots den långa frånvaron gjorde Sverige oerhört bra ifrån sig under kvalspelen till 2018 års världsmästerskap, där Sverige hamnade på en andra plats i sin grupp med 19 poäng och totalt 26 gjorda mål. Totalt vanns sex matcher och en förblev oavgjord.

För Sveriges del drog kvalmatcherna igång 6 september 2016 då den första matchen spelades mot Holland varefter Sverige mötte Luxemburg, Bulgarien, Frankrike och Vitryssland. Alla lag mötte varandra två gånger, varav en gång på hemmaplan och en gång på bortaplan. Sista matchen spelades 10 oktober 2017 varefter det kunde konstateras att Frankrike låg i ledningen och att Sverige gått vidare till playoff mot övriga grupptvåor.

I playoffen fick alla lag som placerat sig på en andra plats chansen att spela mot varandra för att försöka knipa någon av de kvarvarande platserna till VM. Sverige mötte då Italien två gånger. Den första matchen spelades 10 november 2017 där Sverige vann och den andra matchen spelades 13 november 2017 där matchen blev oavgjord. Det var alltså Sverige som lyckades att kvala sig in till VM i fotboll 2018.

Fotbollsfederationerna och deras kvalificerade lag

Totalt deltar 32 landslag från 5 fotbollsfederationer i världsmästerskapen i fotboll 2018 och i egenskap av värdland deltager Ryssland per automatik utan att ha behövt spela någon kvalmatch.

Från UEFA spelar gruppvinnarna Belgien, Tyskland, England, Spanien, Polen, Island, Serbien, Portugal och Frankrike liksom playoffvinnarna Schweiz, Kroatien, Sverige och Danmark. För Island är detta en debut i världsmästerskapen i fotboll medan de övriga är långt mer rutinerade.

Efter kvalmatcherna i den sydamerikanska fotbollskonfederationen CONMEBOL kvalificerade sig Brasilien i egenskap av etta och därefter Uruguay som två, Argentina som trea och Colombia som fyra. Peru, som kom på en femteplats i kvalspelen och inte har deltagit i VM sedan 1982, vann dessutom den interkontinentala playoffen mellan CONMEBOL och den oceaniska fotbollssammanslutningen OFC, där OFC representerades av Nya Zeeland.

CONCACAF, som består av anslutna lag från länder i Nord- och Centralamerika samt Västindien, såg Mexiko som vinnare, Costa Rica som två och Panama som trea bland de kvalificerade lagen. För Panama blir det här första gången i världsmästerskapen i fotboll medan de övriga har spelat där förut.

I den asiatiska fotbollskonfederationen AFC:s två gruppspel kvalificerades sig Iran och Japan som gruppvinnare samt Sydkorea och Saudiarabien som grupptvåor. Australien, som kom på en femteplacering i AFC:s kvalspel, kvalade in efter en interkontinental playoff mot Honduras från CONCACAF.

Från CAF, den afrikanska fotbollssammanslutningen, kvalificerade sig Nigeria, Egypten, Senegal, Marocko och Tunisien efter att ha blivit gruppvinnare. Alla de kvalificerade länderna från denna federation har spelat i världsmästerskapen förut även om det var närmare 30 år sedan Egypten senast deltog.

Gruppindelning och matcher

Under VM i fotboll 2018 delas de 32 lagen upp i 8 gruppen, från A till H. Totalt spelas 48 matcher där lagen i varje grupp möter varandra en gång. Gruppresultatet baseras först och främst på antalet poäng där vunnen match ger 3 poäng, oavgjort ger 1 poäng och förlust ger 0 poäng. Gruppettan och grupptvåan i varje grupp går sedan vidare till utslagsturneringen som består av åttondelsfinal, kvartsfinal, semifinal (med en extra match om tredje pris för de utslagna lagen) samt final.

Så här ser gruppindelningarna ut:

A: Ryssland, Uruguay, Egypten och Saudiarabien.

B: Portugal, Spanien, Iran och Marocko.

C: Frankrike, Peru, Danmark och Australien.

D: Argentina, Kroatien, Island och Nigeria.

E: Brasilien, Schweiz, Costa Rica och Serbien.

F: Tyskland, Mexiko, Sverige och Sydkorea.

G: Belgien, England, Island och Panama.

H: Polen, Colombia, Senegal och Japan.

Den första gruppmatchen drar igång 14 juni 2018 klockan 18.00 (UTC+3) mellan Ryssland och Saudiarabien och den sista gruppmatchen spelas 28 juni 2018 klockan 21.00 (UTC+3) mellan Panama och Tunisien. Två dagar senare, 30 juni 2018, är det dags för utslagsspelen att ta sin början och dessa avslutas med finalmatchen som går av stapeln 15 juli 2018 klockan 18.00 (UTC+3).

Sveriges matcher:

  • 18 juni 2018 klockan 15.00 (UTC+3) möts Sverige och Sydkorea i Nizjnij Novgorod.
  • 23 juni 2018 klockan 18.00 (UTC+3) möts Sverige och Tyskland i Sotji.
  • 27 juni 2018 klockan 19.00 (UTC+5) möts Sverige och Mexiko i Jekaterinburg.

Matchstäder och arenor

Matcherna under världsmästerskapen i fotboll 2018 kommer att spelas i 11 ryska städer och i Moskva tillhandahålls två arenor så det blir totalt 12 olika matcharenor. Städerna som detta inbegriper är alltså Moskva med Luzjnikistadion och Otkrytie Arena liksom Sankt Petersburg med Krestovskij stadion, Kaliningrad med Kaliningrad Stadion, Nizjnij Novgorod med Nizjnij Novgorod Stadion, Saransk med Mordvinien Arena, Kazan med Kazan Arena, Samara med Cosmos Arena, Jekaterinburg med Central Stadion, Volgograd med Volgograd Arena, Rostov-na-Donu med Rostov Arena och Sotji med Olympiastadion Fisjt.

Eftersom Ryssland är ett sådant vidsträckt land är det viktigt att veta att landet är indelat i olika tidszoner vilket innebär att matchstäderna ligger i olika tidszoner. Det är lokaltiden som gäller för matcherna så det är värt att ha lite koll på detta så att ingen viktig match missas. Sverige spelar sina tre gruppmatcher i städerna Nizjnij Novgorod och Sotji som har tidszon UTC+3 och Jekaterinburg som har tidszon UTC+5. Eftersom Ryssland inte har sommartid och Sverige har tidszon UTC+2 under sommaren så ligger de förstnämnda städerna alltså en timme före Sverige medan den sistnämnda ligger tre timmar före Sverige.

Biljetter till VM i fotboll 2018

Det är FIFA som handhar försäljningen av biljetterna till VM i fotboll i Ryssland 2018 och försäljningen har skett i olika faser. Till och med 31 januari kan fotbollsfans ansöka om biljetter direkt på FIFA:s hemsida men bemärk här att det endast är en ansökan och att de tillgängliga biljetterna sedan lottas ut.

Från öppningen av den andra försäljningsfasen 5 december 2017 till 20 december 2017 hade FIFA fått in ansökningar om över 2,3 miljoner biljetter. Turligt nog har du samma chans som alla andra att få biljetter när lottningen drar igång, oavsett om du ansöker om dina biljetter i början av försäljningsfasen eller i slutet av den. Vid ansökan kan du ansöka om specifika matcher men dock inte öppningsmatchen eller finalmatchen. Om ansökningarna överskrider antalet tillgängliga biljetter när januari är över så sker en lottning, där lottningsresultatet sedan meddelas senast 12 mars 2018.

Resa till Ryssland

Normalt sett behövs visum för svenskar som reser till Ryssland men för VM i fotboll görs undantag så länge som ett så kallat FAN ID kan visas upp tillsammans med ett vanligt ID och en biljett till någon av fotbollsmatcherna. Du behöver sedan ditt FAN ID för att kunna se matcherna och registrerar dig gör du på www.fan-id.ru efter att du har köpt dina biljetter. Ditt FAN ID är sedan giltigt under tio dagar före och tio dagar efter världsmästerskapen i fotboll 2018 och det ger dig dessutom gratis resor med den ryska lokaltrafiken.

Om oss

Svenskbetting.com är en sajt som tar upp allt inom betting på nätet. Om du behöver hjälp på traven när du skall börja spela på nätet är vi den ultimata guiden för dig. Vi har en mångårig erfarenhet inom sportsbetting – speciellt på nätet. Vi önskar dig lycka till och hoppas du kammar hem en riktig storvinst här genom oss.

Kontakta oss

Finns det något du undrar över? Något som du kanske inte riktigt förstår? Då är det bara att kontakta oss. Den mesta informationen finner du här på sidan men om något är oklart eller om du behöver extra hjälp kan du kontakta oss genom vårt kontaktformulär som du finner i menyn. Vi besvarar alla frågor inom 24 timmar.

Spela sunt

Spelproblem är ett ganska välkänt problem och det är ingen som mår bra av det. Det är viktigt att du har kontroll över ditt spelande. Vi förespråkar spel på nätet med gott omdöme och vi hoppas att du är försiktig när du spelar. Om du känner att du har problem rekommenderar vi ett besök till Spelpaus.se.

Google hjälper till

Vi försöker så gott vi kan här på Svenskbetting.com. Men det är omöjligt att skaffa lika mycket information som du finner hos en ganska bekant sökmotor, nämligen Google.se. Om du inte hittar vad du letar efter här hos oss kan du alltid göra en enkel sökning hos Google, där finner du allt!

Copyright © 2024 Svenskbetting.com