De svenska lagens väg till Europa – Hur ser det egentligen ut?

Det är dags för de svenska lagen att påbörja kvalspelet till de Europeiska turneringarna. Sverige har fyra lag representerade där Malmö FF ska kvala till Champions League medan AIK, Djurgården och IF Elfsborg ska kvala till Europa Conference League. Eftersom Malmö FF har fallskärmar är det också de som är favoriter att nå något Europeiskt gruppspel medan de andra klubbarna får det mer tufft då de dels är oseedade men också åker ur vid scenariot att de förlorar ett dubbelmöte.

Malmö FF kvalar till Champions League

Malmö FF ska kvala till Champions League och i första rundan är det Vikingur Reykjavik som väntar. Om Malmö skulle ta sig vidare från det dubbelmötet, vilket de är kraftiga favoriter att göra, väntar mästaren från Kosovo alternativt Litauen. Det vore minst sagt ett fiasko om MFF skulle misslyckas att ta sig vidare från dessa två omgångar.

Skulle Malmö klara av att ta sig vidare från de första omgångarna kommer de att vara klara för minst gruppspel i Europa Conference League. Skulle de förlora i den tredje omgången väntar Play Off till Europa League och seger där skulle innebära spel i Europa League. Förlust där och de får alltså spela i Europa Conference League.

Därför är det mycket som talar för att MFF i alla fall kommer att spela i Europa Conference League. De har fått en drömlottning och trots att de inte presterat som förväntat under våren har de alla förutsättningar att lyckas i Europa.

Svenska fotbollslag ute i Europa

Djurgården ställs mot kroatiskt motstånd

För Djurgården blev det tuff lottning på direkten. De ställs nämligen mot Rijeka från Kroatien. Djurgården har heller inget vidare facit i Europaspel. De flesta minst säkert när de skulle kvala till Champions League efter SM-guldet 2019 där det blev uttåg redan i första rundan.

Nu är det inte mycket som talar för att det blir något gruppspel den här gången heller. Laget har inte vad som krävs för att lyckas i det kontinentala spelet och skulle det bli avancemang vore det en rejäl skräll. För svenska rankingpoäng behövs det dock segrar i kvalet så det är bara att hoppas att de lyckas ta sig vidare.

AIK har bäst chans av lagen i Europa Conference League

AIK ställs mot Vorskla Poltava från Ukraina och det är ett av de lagen som är svagare på pappret. Med tanke på rådande situation i Ukraina kommer det heller inte att bli någon bortamatch för AIK utan bägge matcherna kommer att spelas i Stockholm.

AIK är favoriter att ta sig vidare och har erfarenhet av att kvala. De tog sig till gruppspel i Europa League säsongen 2012/13 men sedan dess har det inte blivit något spel i Europa. Klarar de av att kvalificera sig nu tio år senare? I så fall vore det en bra prestation. De borde hur som helst kunna ta sig vidare från första kvalomgången.

Elfsborg ställs mot Molde

Eftersom Malmö FF vann svenska cupen tilldelades den sista Europaplatsen IF Elfsborg som kom fyra förra säsongen. De fick dock riktigt tufft motstånd när det är Molde som kommer på besök. Trondheimsklubben har erfarenhet av spel i Europa och Elfsborg är klara underdogs inför dubbelmötet.

De nådde Europa League 2013/14 men har sedan dess inte kvalificerat sig för något gruppspel i Europa. Frågan om är om de kan lyckas denna gången. Tar de sig vidare mot Molde har de i alla fall chansen men det blir helt klart tufft mot Eikrem och co.

Svenska lagen i Europa på 2000-talet

Med undantag för Malmö FF har det inte varit allt för mycket svenska glädjeämnen i Europaspelet. Visst nådde AIK och Elfsborg gruppspel 2012/13 och 2013/14 men sedan dess är det bara Östersund som lyckats kvalificera sig till Europa League. De nådde 16-delsfinal 2017/18 men föll mot Arsenal i dubbelmötet.

För MFF har det dock varit glädjeämnen med Europaspel. Laget nådde Europa League 2011/12 men det var när de kvalificerade sig till Champions League 2014 som det tog fart på riktigt. Året efter lyckades de också kvalificera sig till samma turnering och därmed skaffade sig ett ekonomiskt försprång som övriga lag i Sverige får svårt att ta in.

2018 och 2019 lyckades MFF också kvalificera sig till Europa League och tog sig vidare från gruppspelet. År 2020/21 misslyckades laget att kvalificera sig efter att ha fallit mot Granada i Play Off till Europa League men de skulle få revansch säsongen efter.

Säsongen 2021/22 var det nämligen dags igen. MFF lyckades ta sig vidare efter ett dramatiskt kval där de slog ut Rangers och Ludogorets i de två sista rundorna i kvalet. Detta efter att ha slagit ut lettiska mästarna och HJK Helsingfors i första rundorna. Därmed spelade MFF gruppspel i Champions League säsongen 2021/22 och även om det bara blev en poäng var det nya miljoner in på kontot.

Om oss

Svenskbetting.com är en sajt som tar upp allt inom betting på nätet. Om du behöver hjälp på traven när du skall börja spela på nätet är vi den ultimata guiden för dig. Vi har en mångårig erfarenhet inom sportsbetting – speciellt på nätet. Vi önskar dig lycka till och hoppas du kammar hem en riktig storvinst här genom oss.

Kontakta oss

Finns det något du undrar över? Något som du kanske inte riktigt förstår? Då är det bara att kontakta oss. Den mesta informationen finner du här på sidan men om något är oklart eller om du behöver extra hjälp kan du kontakta oss genom vårt kontaktformulär som du finner i menyn. Vi besvarar alla frågor inom 24 timmar.

Spela sunt

Spelproblem är ett ganska välkänt problem och det är ingen som mår bra av det. Det är viktigt att du har kontroll över ditt spelande. Vi förespråkar spel på nätet med gott omdöme och vi hoppas att du är försiktig när du spelar. Om du känner att du har problem rekommenderar vi ett besök till Spelpaus.se.

Google hjälper till

Vi försöker så gott vi kan här på Svenskbetting.com. Men det är omöjligt att skaffa lika mycket information som du finner hos en ganska bekant sökmotor, nämligen Google.se. Om du inte hittar vad du letar efter här hos oss kan du alltid göra en enkel sökning hos Google, där finner du allt!

Copyright © 2024 Svenskbetting.com