EM i Frankrike 2016

I sommar är det åter igen dags för Fotbolls EM, vilket är tidernas 16:e turnering och denna gång är det Frankrike som står värd för mästerskapet, vilket sägs ska bli det hittills största. Av allt att döma kommer denna sprakande och festliga sportfest spelas på så mycket som elva olika arenor runt om i Frankrike, där ibland kända Parc des princes och landets stora nationalarena Stade France som tar över 80000 åskådare. Hela 552 fotbollsspelare från Europas alla hörn kommer få vara med om att uppleva ett otroligt spännande EM och totalt kommer det att spelas så mycket som 51 matcher under mästerskapet. Startdatum för EM i fotboll är den 10:e juni och festen pågår under en månads tid fram till den 10:e juli.

Sveriges väg mot EM

Sverige med herr Hamrén som styrman har haft en tuff väg mot EM och tyvärr ser det inte allt för ljust ut när det kommer till framgångar för det svenska landslaget med kung Zlatan i spetsen. De flesta oddsen pekar idag ut Spanien som storfavorit till guldet med Tyskland på hakande andra plats. Enligt svenska analyser och uttalanden i sportpressen är det nog så att mycket hänger på Zlatan Ibrahimovics spelhumör och form. Men hoppet lever och det finns imponerande prestationer från tidigare mästerskap där riktiga ”underdogs” skapat historia genom fantastiskt spel och resultat. Vem minns inte Danmarks oväntade vinst i EM-turneringen som gick av stapeln i Sverige 1992? Det danska landslaget hade fått sin gratis på ett bananskal efter det att Jugoslavien inte fick delta och det var även i detta mästerskap som Sverige med Tommy Svensson i spetsen skapade sitt bästa resultat genom tiderna då man tog sig så lång som till semifinal där man slogs ut av Tyskland. Även Greklands sensationella vinst i EM i Portugal 2004 är väl värd att nämnas som imponerande prestation av ett otippat landsklap.

EM Grupper

Inför 2016 års EM i fotboll har vissa nyheter presenteras från UEFA, bland annat det faktum att fler lag än tidigare kommer att delta, vilket gör mästerskapet till det största genom tiderna. Totalt är 24 lag med i turneringen, vilket är åtta fler än man varit van med. Det nya EM upplägget kräver därför även en hel del omstrukturering när det komer till organisation coh planering av mästerskapet.

Grupperna har därför blivit sex istället som fyra som tidiagare och direkt från det första gruppsepet går 16 lag vidare istället för åtta, vilket i sin tur leder till att slutspelet innehåller åttondelsfinaler. varje grupps etta och tvåa går direkt vidare till slutspel, men även de fyra treor med bästa resultat. För att ranka grupptreor använder man sig av följande kriterier:

 • Flest antal poäng
 • Bäst målskillnad
 • Flest gjorda mål
 • Högst fair play-poäng
 • Bäst placering enligt UEFA-koefficient

Efter en som alltid lika spännande lottning av grupper så kunde man konstatera att Sverige hamnade i grupp E med de tre länderna Irland, Belgien och Italien. Belgien blev först att lottas till gruppen för att sedan följas av Irland, Sverige och slutligen Italien från seedningsgrupp två. På papperet var det nog många svenskar som kände besvikelsen skölja över en i och med ett tämligen svårt motstånd i gruppen. Både Italien och Belgien ses som de stora favoriterna i Sveriges grupp, vilket gör premiärmatchen mellan Irland-Sverige extra spännande och en viktig nyckelmatch för Sverige.

 • Grupp A

Rumänien, Schweiz, Albanien och Frankrike

 • Grupp B

Wales, England, Ryssland och Slovakien

 • Grupp C

Polen, Tyskland, Ukraina och Nordirland

 • Grupp D

Turkiet, Kroatien, Tjeckien och Spanien

 • Grupp E

Irland, SVERIGE, Italien och Belgien

 • Grupp F

Portugal, Island, Österrike och Ungern

En hel del hade kanske ändå hoppats på att få se det svenska landslaget i samma grupp som tidigare förbundskapten Lars Lagerbäcks Island som nu istället hamnade i en ganska tuff grupp med framför allt Portugal som hårdnande motståndare. Island har dock gjort bra i från sig under EM-kvaltet och anses ändå av många ha rimliga chanser till ett bra genomförd turnering.

Speltider

EM spelet inleds med att värdnationen tar sig an Rumänien på den nationalarenan Stade de France i Saint Denis den 10:e juni kl. 21. Sveriges öppningsmatch sker den 13:e juni på Stade de France i Paris mot gruppens andra ”underdog” Irland och kommer därför bli otroligt viktig, kanske avgörande, för sveriges chanser till vidarespel i turneringen. Landsklagets andra match spelas i Touluse fyra dagar senare den 17:e juni kl. 15 då Sverige möter Italien för att avsluta gruppspelet den 22:a juni kl 21 i Nice mot Belgien.

Skulle Sverige vinna gruppspelet möter man tvåan i grupp D, blir man tvåa är det vinnaren i grupp F som står för motståndet och som en av de bästa treorna sker avgörandet mot vinnaren i grupp D eller A (Spanien eller Frankrike om man ska tro oddsen).

EM-spelets avgörande final sker den 10:e juli på nationalarenan Stade de France i Saint-Denis med tarttid kl. 21. Någon bronsmatch kommer dock inte att spelas i detta EM-mästerskap.

Sveriges chanser i EM

Det är efter mycket om och men som Sverige till slut lyckades med att ta sig vidare till den slutliga EM turneringen i Frankrike i sommar. Först efter att man besegrat grannen Danmark i play-off kunde man andas och ut och glädjas över en sommar med svenskt EM deltagande.

Spontant kan man kanske hävda att det svenska landslaget har saknat en konkret lagsammansättning, många delar känns som de inte rikigt hängt ihop som de ska. Precis som på Lagerbäcks tid gäller det att Scverige lyckas hitta ett försvarsspel där alla stöttar alla, en backlinje med Lystig, granqvist, Nilsson, Lindelöv och Augistinsson är inte orealistisk även om Hamrén kan kmma att välja Martin Olsson på vänstersidan (men då ska Hambrén vara rejält optimistisk när det kommer till anfall). Målvaktsvalet slutar nog på Isaksson, eftersom Hamrén inte tycks ha tillräckligt med mod för att förtroendet till någon annan. Backlinjen har visat sig vara lite vek tidigare med få givna kandidater att välja bland, , men det mesta tyder på att Sverige ändå kommer ha ett helt ok försvar inför matchen mot Irland.

Det svenska mittfältet har haft lite problem, där vare sig Lewicki eller Albin Ekdal nått upp till vanliga nivå efter bland annat skador. Källström är inte att glömma även om han blivit långsammare och hans tidigare imponerande crossbollar når allt färre gånger rätt, men ett starkt kort är att Hamrén ändå låter honom ingå i en startelva mot Irland. Sebastian Larsson brukar allt som oftast vara intressant fö Hamrén, trots hans ganska svaga ,merit av att knappast ta en plats i taffliga Sunderland.

I första hand kommer Sverige med allra största säkerhet få rikta in sig på en relativt tråkig försvarsfotll med kvicka spelvändningar och konkringar. Det viktiga kommer att visa sig i truppens förmoga att skapa sammanhörighet och en välsvetsad grupp. Lyckas man med team-feeling och rätt start på turneringen finns trots allt möjligheter till en sommar med spännande avancemang från gruppspelet. Emir Kujovic kan bli en giftig inhoppare framåt, dessutom en bra targetplayer och avslutare. Med en ganska stor portion tur är det precis den typen av nischade spelarkort som kommer att behövas om man ser till Sveriges chanser utifrån gruppmotståndare och generella nivå.

Det som kanske oroar många fotbollsälskare är den offensiva biten utöver Zlatan. Få namn känns självklara och det måste också bli en spelare som kompletterar Zlatan på bästa möjliga sätt. John Guidetti kan vara ett alternativ men risken finns att han tyvärr blir för mycket ”ego”, vilket inte generar tillräckligt med målchanser och offensivitet. Berg är nog ändå det alterantiv Hamrén slutligen kommer inleda EM-spelandet med. Han har förmodligen allra lättast att underordna sig kung Zlatan coh hans fina form i Grekland har bland annat gjort honom till en internationellt erkänd avslutade.

Zlatans roll i EM-truppen

En av anledningarna till både medias -och många svenska fotbollsälskares skeptiska inställning till landslapets realistiska chanser till att genomföra ett lyckat EM är det faktum att den svenska truppen har mycket att tacka Zlatan för. Som en av världens absolut bästa spelare var han även på lysnade spelhumör under hela Danmark-matchen och sänkte i stort sett på egen hand danskarna i deras borg hemma på Parken. Utan Zlatan hade förmodligen Sveriges EM-sommar sett något annorlunda ut och utan att överdriva skulle nog inte landsklaget ens vara på väg till Frankrike.

Precis som nämnt ovan är det av stor vikt att hitta rätt spelare att kombinera med Zlatan ute på planen i spelet framåt. Det krävs någon som är villig att ta sig an rollen som ”underordnad” offensiv spelare samtidigt som denne bör vara tillräckligt internationellt erfaren för att ta tillvara på Zlatans imponerande egenskaper. Zlatan är förutom en vass målspottare otroligt begåvad när det kommer till att läsa spelet och med rätt man bredvid sig kommer detta kunna ge möjligheter för förlösande spelvändningar och öppningar. Visst kan man även se Zlatan seg och mindre alert under vissa fotbollsmatcher (något man bland annat kunnat se de senaste PSG matcherna då han tycks haft en liten dipp), men som svensk supporter måste man utgå från att Zlatan är i bästa form under EM och att alla individuella spelare därefter lyckas hitta sättet att bära upp honom och hela laget.

Oddsen inför EM i Frankrike

Om man ser lite närmare till de senaste oddsen som presenteratas inför EM-turneringen i sommar så ger för nuvarande spel hos bland annat Unibet 4,00 på en seger till Spanien (regerande EM-mästare) och strax därefter återfinns Tyskland på oddsen 5,0. Värdnationen Frankrike blev direktkvalificerat till EM på hemmaplan och enligt oddsen är man med som tredje favorit när det kommer till att ta hem kalaset. Senast landet stod värd för EM i fotboll var för 18 år sedan coh då lyckades man vinna hela mästerskapet.

Favoriten Spanien har imponerat i EM-kvalet med gruppvinst före Ukraina och SLovalien, totalt vann nio av tio gruppmatcher med hela 23-3 i målskillnad. Efter Spaniens kaotiska krash i fotbolls VM för två år sedan har man ett bra utgångsläge med goda möjligheter till en bra prestation.

Sverige kan stoltera med att Zlatan Ibrahumovic faktiskt ingår på listan för bästa målgörare i EM-kvalet med fem i nätet likt Portugals Ronaldo. Efter det att UEFA presetnerade de 18 domare som ingår i listan över EM-spelets huvuddomare blev det även officiellt att svenska väletablerade domaren Jonas Eriksson tillhör en av dessa.

Nu är det bara att hålla tummar och tår för att Sverige tar sig an Irland med storm den 13:e juni och att EM-resan blir ett långvarigt minne!

Om oss

Svenskbetting.com är en sajt som tar upp allt inom betting på nätet. Om du behöver hjälp på traven när du skall börja spela på nätet är vi den ultimata guiden för dig. Vi har en mångårig erfarenhet inom sportsbetting – speciellt på nätet. Vi önskar dig lycka till och hoppas du kammar hem en riktig storvinst här genom oss.

Kontakta oss

Finns det något du undrar över? Något som du kanske inte riktigt förstår? Då är det bara att kontakta oss. Den mesta informationen finner du här på sidan men om något är oklart eller om du behöver extra hjälp kan du kontakta oss genom vårt kontaktformulär som du finner i menyn. Vi besvarar alla frågor inom 24 timmar.

Spela sunt

Spelproblem är ett ganska välkänt problem och det är ingen som mår bra av det. Det är viktigt att du har kontroll över ditt spelande. Vi förespråkar spel på nätet med gott omdöme och vi hoppas att du är försiktig när du spelar. Om du känner att du har problem rekommenderar vi ett besök till Spelpaus.se.

Google hjälper till

Vi försöker så gott vi kan här på Svenskbetting.com. Men det är omöjligt att skaffa lika mycket information som du finner hos en ganska bekant sökmotor, nämligen Google.se. Om du inte hittar vad du letar efter här hos oss kan du alltid göra en enkel sökning hos Google, där finner du allt!

Copyright © 2024 Svenskbetting.com